Muzeul Viu este un act cu scop educațional, științific și artistic.

 

Tudor Roxana Asociatia Groove ON

57% Complete
570 RON
Sumă strânsă
1,000 RON
Target
2
Donații
Vreau să fac o donaţie!

Sunt Roxana Tudor şi mă implic în realizarea Muzeului Viu. Sintagma asta de „muzeu viu” indică perfect ce se întâmplă la Tecşesti, sat situat în Munţii Apuseni – o zonă aparte din punct de vedere al încărcăturii istorice şi al valorilor culturale. Ideea de muzeu îi atribuie una dintre cele mai importante caracteristici, pentru că se află în serviciul curiozităţii umane. Cât despre încadrarea lui ca fiind „viu”, cred că asta îi surprinde substanţa principală care este alimentată de toţi cei ce aleg să aparţină procesului (contribuind la scop prin prezenţă, voluntariat, donaţii, idei, cunoştinţe sau alte forme de susţinere).

Există persoane care nu empatizează cu acest tip de proiecte, declarându-le nostalgice şi inutile. Acest tip de raționament reprezintă o gândire patologic-distructivă, care nu are ca scuză faptul că se fixează în prezent sau că priveşte înspre viitor. Înţelegând „normalitatea” în care coexistăm şi inevitabilitatea globalizării, ca să rămâi stabil mental într-un stil de viaţă excesiv de accelerat şi de variat, ar fi util să înţelegi o faţetă a simplităţii naturii umane, iar rădăcina oricărei simplităţi îşi are bazele, vrem - nu vrem, în trecut, în tradiţie. În primul rând, ce se întâmplă la Tecşesti are un rol educativ, pentru că ai posibilitatea să atingi efectiv istoria reprodusă, atât ca participant, cât şi ca observator. În al doilea rând, centralizarea izvoarelor informaţionale din zonă, reconstruirea unor artefacte şi expunerea diverselor forme de tradiţie reprezintă un interes ştiinţific şi artistic.

Bineînţeles, ca în orice altceva, există multe forme sau căi prin care poţi ajunge la un rezultat. Noi am ales modest să testăm lunga traiectorie a condiţiei umane întorcându-ne, simplu, la origini. Am început și am avut şi rezultate. Doar că puţine lucruri pot fi construite fără o influenţă financiară. Aşadar, dacă simpatizezi cu idealul propus, susţine-ne în acest sens pentru a-l continua şi pentru a-l finaliza!


Recomandă-le prietenilor această campanie.

în beneficiul

Asociația Culturală pentru Dezvoltare Durabilă Groove On promovează tradițiile autentic românești și are ca misiune cercetarea și păstrarea valorilor care contureaza istoria si specificul etnografic al țării. Fondată în 2012 de o comunitate de oameni iubitori de legendă, de cultură locală și de tradiții, asociația este o platforma care promovează metodele de liberă exprimare prin diverse acte artistice: film, fotografie, pictură, teatru, literatură sau muzică.

Muzeul Viu de la Tecșești este unicat în Europa prin abordarea interdisciplinară, care pune în valoare patrimoniul cultural și istoric al României.

Asociația GrooveON organizează și în acest an Tabăra de (Re)creație, începând cu 1 iulie 2017, pentru a continua construcția Muzeului Viu de la Tecșești. Întregul program este derulat pentru patru serii a câte 15 voluntari, ce vor construi timp de câteva săptămâni un ansamblu de locuințe din perioada neolitică cu materiale specifice acelei epoci. Astfel, fiecare sector al Muzeul

 

2 Donații

Anonymous

550 RON
28 Jul 2017

Anonymous

20 RON
31 Mar 2017
Tudor Roxana : Asociatia Groove ON
Muzeul Viu este un act cu scop educațional, științific și artistic.